Clover House, Nishinomiya, Hyogo – Japón / Katsuhiro Miyamoto & Associates

Clover House

A housing land development ground and the existing retaining wall were excavated to create space with double-height in the basement, and, in addition, a flat glass box was layered on the ground to accommodate the house space to dwell. It has been proved that excavate techniques enables spaces to be free-formed. A cloverleaf hall with 4.6 meters ceiling height is a common space for the family, and following this space, some laterally excavated spaces lies, which looks like Yaodong, Chinese traditional underground houses, and the each space functions as a private room for study and kitchen and bathroom.

Three loft alcoves on the ground level are private bedrooms. It means that the relationship between the shape of three clusters in the basement and of bedrooms on the ground level in reversal as negatives and positives. Each bedroom relates to the exterior space. For example, loft-2 relaxes narrowness of the floor in hard numbers by projecting an adjacent retaining wall at the north side as a screen. Moreover, one can approach directly to their own bedrooms through the outside stairs.

çIn structure, a matter of great interest is how to resist sliding caused by earth pressure of adjacent lots on the north and east side. Nine millimeters thickness iron plate is used as both a mold and finishing material. The mold is filled with cement so that resistance to the pressure is gravitationally solved.

The iron plate used for the finishing side was prefabricated dividing it into 16 blocks, and all of the joints were merged into each other to completely weld so that the plate itself wound be an effective water proved layer.

Katsuhiro Miyamoto

Credits

Project Name: CLOVER HOUSE

Architects: principal-in-charge: Katsuhiro Miyamoto / Katsuhiro Miyamoto & Associates – project team: Isamu Tamaishi / Katsuhiro Miyamoto & Associates

Collaborator: Masahiro Miyake / y+M design office

Structural engineering: Masaichi Taguchi / TAPS

Contractor: General contractor: Kohatsu Steel construction: Nakamitsu Kenko , Mukai Tekkojo

Character of space: House

Client: Toshio Iwasaki

Each Floor Area: basement floor: 56.01m2 first floor: 20.18m2

Total Floor Area: 76.19m2

Building Area: 46.95m2

Site Area: 117.44m2

Principal Materials: exterior: steel plate, calcium silicate boar, interior: steel plate, mortar, polyvinyl chloride flooring sheet

Principal Structure: steel plate, reinforced concrete, steel frame

Location: Nishinomiya, Hyogo, Japan

Advertisements

About this entry